EGA -European Grooming competition / Hundfrisör tävlingar

 

Vad är grooming tävling kanske ni undrar?

 

Tävlingen går ut på att din hund ska ha minst 8-10 veckors utväxt för att sedan klippa dess frisyr som ras standarden föreskriver. Man får 2 timmar på sig tex för Bichon en cockerspaniel har 2 1/2 timme på sig att färdigställa. Hunden ska vara ren, nykammad och kloklippt innan domaren kommer för inspektionen före start. jag har då förberett mina tävlings hundar med dom bästa pälsvårdsprodukterna K9 competition The Bis maker, för bästa resultat. Har använt K9 serien i många år. Mjukgörande, hudvänliga, snabbtorkande effekt och super fin finish på hundarna samt doftar dom gudomligt!

 

Domaren går igenom hunden och tittar på hur mycket utväxt och jobb du har, noterar detta och poängsätter. Du tävlar på tid och inför publik. Domarna går runt hela tiden medans du klipper. När du är klar efter 2 timmar så gör du rent ditt bord och lägger fram en snygg duk på bordet, samt en kam så domarna kan kamma igenom din hund. Det gäller att man har koll på tiden för om man inte är klar när tiden är ute så har man ingen chans att placera sig. När dom säger i högtalarna att tiden är ute måste man släppa sina saxar och sluta klipp/trimma hunden. Om du inte gör detta blir du diskvalicerad. De kollar så du har klippt jämnt och snyggt. De tittar så linjerna stämmer överens med ras standarden. Det krävs mycket förberedelse med att ha din hund i toppkondition. Du ska ha badat och fönat hunden innan och kammat igenom hunden. Det får inte fastna med kammen någonstans när man kammar igenom pälsen, det extremt viktigt, då hunden blir även kammad av domaren i efterhand. Har man inte gjort dessa förberedelser kan man få minus i poängsättning av domaren. Du kan möta hundfrisörer från hela världen när du tävlar i din klass.

 

 

Det finns klasser som "Beginner class" som är för nybörjare på sin ras. När man vinner den klassen flyttas man upp i "Open class". Vinner man sin klass i "Open class" så blir man uppgraderad till "Champion class". Det kan ta sin tid och komma dit då det är hård konkurens. Man kan bli placerad 1:a 2:a och 3a . Må bäste man vinna! Vill man vara med på en tävling så är mitt tips att öva hemma innan på tid. När du klarat av att färdig ställa din hund på 2 - 2 1/2 timme från 8-10 veckors utväxt, ja då är du redo att sätta gång och tävla. Tävla för mig är väldigt kul spännande och framförallt givande. Du lär dig väldigt mycket om rasens anatomi samt att få en gemenskap med andra hundfrisörer från andra länder och utbyter kunskap och knyter kontakter. Visst det krävs lite nerver för detta för det är mycket press. Men man måste tro på sig själv och se det som en kul sport och man gör sitt bästa oavsett hur det går så har du gjort ett bra jobb som du ska vara stolt över. 

 

 

Hundarna älskar uppmärksamheten och så fort jag börjar packa inför en resa så skäller mina hundar och tjoar och studsar av glädje för dom vill följa med på detta roliga äventyr. Utöver tävlingen så är det en trevlig gemanskap med middagar och den stora festen som hålls för alla hundfrisörer och domarna på lördagkvällen, med sång och dans, med god mat. Man får nya vänner och vi släpper tävlandet för stunden och har bara trevlig samvaro. ​

 

 

Jag har tävlat sen 2011 med min cockerspaniel, samt lånat andras hundar och raser där jag även har placerat mig i de olika klasserna. Första gången som jag tävlade med Bichon Frise var 2014. Jag bara älskar att klippa Bichoner, är helt såld och förälskad i rasen. Min uppfödare från kenneln White Vision har ställt upp med sina Bichons så att jag har kunnat låna hundar av henne tills jag skaffade egna Bichons. Jag har tävlat med andra olika raser såsom Cocker spaniel,pudel,malteser. Jag åker med ett gäng hundtokiga pälsnördar som jag själv och tävlar runt om i Europa. Har varit på hundfrisör tävlingar i Belgien,Tyskland, Polen, Spanien, Italien, Danmark, Norge och Sverige.

 

 

Jag har blivit uttagen i Svenska grooming Landslaget både år 2015 och 2017 World Team Champion chip VM där man tävlar i som ett lag/ team. Är väldigt stolt och fått äran att representera Sverige med min ras Bichon frisé i dessa sammanhang. Vi är ett lag på 4 personer som tävlar i lag tillsamans och vi representerar 4 olika raser. Den som samlar ihop flest poäng under en 2 års period, dvs att man måste placera sig 1a 2a eller 3a. Då tilldelas det poäng för placering. Väldigt roligt och utmanande och det krävs mycket kunskap om rasen linjer samt största noggrannhet för att nå dit. I Vm kommer team från alla världens länder. Många kommer långt för dom som reser från Kina,JapanUsa,Australien,Brasilen Ca 22-25 länder är representerade. Här kommer ett axplock från mina resor och placeringar genom åren och givetvis har jag inte placerat mig varje gång på tävlingarna men en hel del vilket jag är stolt och tacksam för. 

 

Många frågar mig om jag har slutat tävla? Kan väl säga som så att allt har sin tid och plats. Men vem vet... ska aldrig säga aldrig så kanske jag ställer upp nån gång igen.

 

Jag är stolt över mina placeringar med  10 guldmedaljer 8 Silver och 5 Brons. Idag är det  mycket fokus på min uppfödning av Bichon frise och har även tagit in Shetland Sheepdog i min kennel där jag åker på hundutställningar och meriterar mina hundar i extriörbedömningar och fokuserar på föda upp friska sunda hundar. Sen har jag mitt Hundtrim som jag håller kärt och mina kunder kan få precis allt dom önskar i hur dom vill ha sin hund vidgjord. Där får jag utlopp för min kreativitet.